Ferie i Riga

Riga er et spændende mix af en moderne europæisk hovedstad og en østeuropæisk tidslomme. Landet er stadig ved at finde sig selv efter mange års besættelse af Tyskland og Sovjetunionen – først i 1991 blev Letland fri og det tager tid at hele sårene. I 2004 blev Letland medlem af EU. Byen er charmerende og imponerende med masser af sightseeing og aktivitetsmulighede. Her findes desuden trendy cafeer og kreative kvarterer.
Smukke bygninger og imponerende bygningsværker.
Man får helt ondt i nakken af at kigge op på de mange velrestaurerede art nouveau bygninger i Elizabetes iela (iela betyder gade) og de omkringliggende gader. Her er ikke sparet på pynt, krummelurer og fantasifuld dekoration. I Alberta iela 12 kan man besøge en lejlighed der er indrettet som en velhaverbolig fra 1903 med fuld knald på art noveau/jugendstil interiør.
Bygning i art nouveau stilDer er mange smukke kirker i Riga. St. Peterskirken ligger midt i den gamle by og fra toppen af tårnet kan man få et fantastisk vue over byen. Hver dag kom vi forbi den russisk-ortodokse kirke og hver eneste gang måtte vi stoppe op for at beundre og tage billeder. Begge kirker er også smukke indeni.
Vue fra St. Peterskirke

Ortodokse kirke i RigaOrtodokse kirke i Rigarussisk-ortodokse kirkeRiga er kendt for sine mange træhuse der ligger spredt rundt omkring i byen. Fine og farverige og selvfølgelig også nogen i forfald. Billedet herunder stammer fra Kalnciema kvarteret, som ligger 5-6 km uden for centrum. Her er der hver lørdag marked, nogen gange med et særligt tema, som f.eks påske da vi besøgte markedet. Et godt sted at tage hen hvis man vi have et indblik i befolkningen og deres traditioner. Træhus i RigaSom det gælder for træhusene, findes der også en del andre bygninger,  der kunne trænge til en kærlig hånd. Men nogen gange kan forfald være utrolig smukt:ejendom i smuk forfaldEksotiske madmarkeder
I ydrekanten af centrum ligger et af europas største madmarkeder i gamle flyhangarere. Her findes alt hvad hjertet og maven kan begære. Rundt om i byen ligger andre mindre markeder. Og hvad enten man skal købe noget eller ej, er det en oplevelse værd. Vi købte kylling og grøntsager ind for en slik og fik samtidig en god oplevelse med at handle hos de ikke-engelsktalene lettiske kvinder. Man kan komme langt med fagter og smil. Madmarked i Riga

Kvinde sælger grøntsagerMadmarked i RigaMadmarked i RigaOplevelser og kultur
Riga har et rigt kulturliv hvad enten man er til teater, musik eller kunst. Vi købte billetter til en balletforestilling i Opera. Måske ikke det den mest oplagte kulturoplevelse for to teenagere. Men hvis det er en kunstform man er uvant med kan man jo bare gå i pausen og gå på Skyline bar istedet. Og herfra nyde byens liv fra 26 etage mens man nipper til en drink (virgin, det er klart).
OperahusetMan kan blive klogere på Letlands besættelsehistorie fra 1940-1991 ved et besøg på besættelsesmuseet. Her er masser af billeder, tekst og videoer og man kan se uafhængighederklæringen som Boris Jeltsin underskrev i 1991. Spændende, interessant og rørende men også  temmelig teksttungt. Derimod blev vi meget mere beriget og berørte under en guidet rundtur i The KGB Corner House hvor de nøgne celler og rå lokaler sammen med guidens fortælling om de grumme hændelse talte direkte ind i vores hjerter og ikke kun hjerner.
I gadelivet manifestede historien sig med mindehøjtidelighed ved frihedsstøtten med musik, optog og taler.
mindehøjtidelighed

Comments are closed.